Enkel Coq Au Vin (kycklinggryta)
Kategori: Recept
900 gr kycklingfilé
smör
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g rimmat sidfläsk
2 msk vetemjöl
4 dl vitt vin
smör
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g rimmat sidfläsk
2 msk vetemjöl
4 dl vitt vin
3 dl vatten
2 morötter i bitar
1 hönsbuljongtärning
1 hönsbuljongtärning
2 msk honung
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 gula lökar
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 gula lökar
3 dl matlagningsgrädde
Till servering:
färsk timjan
kokt potatis
1. Bryn kycklingdelarna i omgångar i smör och lägg över dem i en gryta. Salta och peppra kycklingen. Strimla fläsket, fräs det och lägg över i grytan.
2. Strö över mjölet och rör om och späd med vinet samt vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningen, honung, vitlök och kryddor. Koka grytan på svag värme under lock cirka 40 minuter.
3. Skala under tiden löken och morötterna. Bryn löken smör.
4. Lägg ner lök och morötter i grytan efter halva koktiden. Häll i grädden och smaka av grytan med salt och peppar och strö över färsk timjan.
Till servering:
färsk timjan
kokt potatis
Gör så här:
1. Bryn kycklingdelarna i omgångar i smör och lägg över dem i en gryta. Salta och peppra kycklingen. Strimla fläsket, fräs det och lägg över i grytan.
2. Strö över mjölet och rör om och späd med vinet samt vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningen, honung, vitlök och kryddor. Koka grytan på svag värme under lock cirka 40 minuter.
3. Skala under tiden löken och morötterna. Bryn löken smör.
4. Lägg ner lök och morötter i grytan efter halva koktiden. Häll i grädden och smaka av grytan med salt och peppar och strö över färsk timjan.