Morotsbröd
Kategori: Recept
Morotsbröd
50 gr färsk jäst
4 tsk salt
6 dl morotsjuice
2 morötter, skalade och rivna
10 dl vetemjöl special + 2 dl till utbakningen
3 dl pumpakärnor
(2 i brödet o 1 som garnering)
2 st ägg till pensling
Smula ner jästen i en bunke tillsammans med saltet. Värm juicen så att den blir fingervarm, häll över jästen så att den har löst upp sig.
I med rivna morötter och pumpa och lite mjöl i taget.
Jäs i 1 timme. Dela upp degen i 30 bitar och lägg tätt i hop att du får ett brytbröd. Lägg dessa sedan på ett bakplåtspapper på en plåt och jäs igen 45 min. Sätt på ugnen på 200 grader. Pensla sedan bröden med ägget och strö över pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
Tar sin lilla tid! Men det är sött o gott när det är klart. Och man känner sig nyttig när man har ätit det!!